Аптечная реформа.
Аптечная реформа.
Не продадуть в аптеці: на які рецептурні ліки з 1 квітня потрібен рецепт
З 1 квітня в Україні рецептурні препарати відпускатимуть за паперовим та електронним рецептом. Це близько 60% зареєстрованих в країні лікарських засобів. Решту ж ліків ви зможете придбати в аптеці без спеціального рецепта.
Тобто все, що раніше мали продавати по рецепту, тепер повинні продавати саме так. За цим будуть слідкувати та у разі чого, карати медиків та фармацевтів.
Які препарати можна буде купити тільки за рецептом:
антибіотики;
протисудомні засоби;
гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні);
препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб;
деякі антигельмінтні препарати;
деякі антигістамінні засоби;
кроворозріджуючі препарати;
антидепресанти, нейролептики та релаксанти;
стероїдні лікарські засоби;
деякі ліки проти болю, кашлю, заспокійливі.
З 1 квітня в Україні рецептурні препарати відпускатимуть за паперовим та електронним рецептом. Це близько 60% зареєстрованих в країні лікарських засобів. Решту ж ліків ви зможете придбати в аптеці без спеціального рецепта.
Тобто все, що раніше мали продавати по рецепту, тепер повинні продавати саме так. За цим будуть слідкувати та у разі чого, карати медиків та фармацевтів.
Які препарати можна буде купити тільки за рецептом:
антибіотики;
протисудомні засоби;
гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні);
препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб;
деякі антигельмінтні препарати;
деякі антигістамінні засоби;
кроворозріджуючі препарати;
антидепресанти, нейролептики та релаксанти;
стероїдні лікарські засоби;
деякі ліки проти болю, кашлю, заспокійливі.
Re: Аптечная реформа.
Як дізнатися, чи є конкретний лікарський засіб рецептурним?
Відкрийте інструкцію препарату та прочитайте його категорію (умови) відпуску. Якщо ж ви інструкцію викинули, скористайтеся сервісами онлайн-аптек або сайтом Державного реєстру лікарських засобів України. Для цього необхідно:
У пошуку вводимо назву препарату або його міжнародну непатентовану назву (іншими словами – діючу речовину);
Відкриваємо реєстраційне посвідчення відповідного лікарського засобу (крайня ліва колонка в таблиці);
У профілі лікарського засобу знаходимо рядок “Умови відпуску”.
Якщо в інструкції зазначено “За рецептом”, то без нього вам ці ліки не продадуть.
Як отримати е-рецепт
Щоб отримати е-рецепт, необхідно звернутися до лікаря. Коли він випише призначення, на ваш телефон прийде повідомлення з кодом. Саме з ним необхідно йти до аптеки. Зазначимо, до кінця воєнного стану лікар може також виписати рецепт на бланку, або видрукувати дані з кодом електронного рецепта (наприклад, якщо в пацієнта немає телефону або це людина, яка не надто вміє ним користуватися).
Важливо, якщо ви приймаєте ліки на постійній основі, вам не потрібно буде щоразу звертатися до сімейного лікаря. Це можна буде зробити дистанційно.
“Для цього в системі обовʼязково має бути зафіксований діагноз та перше призначення від вашого лікуючого лікаря. Так призначення ліків завжди будуть доступні у вашому смартфоні”, — йдеться у повідомленні.
Відкрийте інструкцію препарату та прочитайте його категорію (умови) відпуску. Якщо ж ви інструкцію викинули, скористайтеся сервісами онлайн-аптек або сайтом Державного реєстру лікарських засобів України. Для цього необхідно:
У пошуку вводимо назву препарату або його міжнародну непатентовану назву (іншими словами – діючу речовину);
Відкриваємо реєстраційне посвідчення відповідного лікарського засобу (крайня ліва колонка в таблиці);
У профілі лікарського засобу знаходимо рядок “Умови відпуску”.
Якщо в інструкції зазначено “За рецептом”, то без нього вам ці ліки не продадуть.
Як отримати е-рецепт
Щоб отримати е-рецепт, необхідно звернутися до лікаря. Коли він випише призначення, на ваш телефон прийде повідомлення з кодом. Саме з ним необхідно йти до аптеки. Зазначимо, до кінця воєнного стану лікар може також виписати рецепт на бланку, або видрукувати дані з кодом електронного рецепта (наприклад, якщо в пацієнта немає телефону або це людина, яка не надто вміє ним користуватися).
Важливо, якщо ви приймаєте ліки на постійній основі, вам не потрібно буде щоразу звертатися до сімейного лікаря. Це можна буде зробити дистанційно.
“Для цього в системі обовʼязково має бути зафіксований діагноз та перше призначення від вашого лікуючого лікаря. Так призначення ліків завжди будуть доступні у вашому смартфоні”, — йдеться у повідомленні.
Сейчас в Киеве аптеки берут штурмом .Многие лекарства просто раскупили .Берут сколько можно унести))))Бабушки гребут корвалдин и корвалол)))
- Слобожанский
- Контактная информация:
Угу. Жена тоже сходила, купила от давления на 3 месяца
Сами себе проблемы создаём.
А волонтёры где будут лекарства теперь брать? А там где активные боевые действия?
Идиотизм какой-то, вот прямо сейчас кровь из носу надо было
А волонтёры где будут лекарства теперь брать? А там где активные боевые действия?
Народ гребет то что и без рецепта будет .Никто ничего не понимает как и что будет .А я простоял в очереди и все что смог купить так пачку морской соли )))Более того а как переселенцам ,беженцам .У большинства нет семейных врачей .Слобожанский писал(а): ↑Март 31, 2023, 6:44 pm Угу. Жена тоже сходила, купила от давления на 3 месяца
- Слобожанский
- Контактная информация:
Вот и я о том же.Свідомий писал(а): ↑Март 31, 2023, 7:30 pmНарод гребет то что и без рецепта будет .Никто ничего не понимает как и что будет .А я простоял в очереди и все что смог купить так пачку морской соли )))Более того а как переселенцам ,беженцам .У большинства нет семейных врачей .Слобожанский писал(а): ↑Март 31, 2023, 6:44 pm Угу. Жена тоже сходила, купила от давления на 3 месяца
Вообще вопросов куча пока, лично у меня. Мне что, каждый месяц переться к врачу за рецептом?! Пишут, можно будет в электронном виде - тоже непонятно, как оно будет
А семейным врачам каково? Это ж полный пипец для них будет
Вообще логика убивает. Пластинку анальгина можно, две - нет. Упаковку не помню чего в расфасовке 50 шт. можно, 100 - нет, спирт 100 мл по рецепту, меньше - без
З.Ы. а на фига тебе морская соль?))
Ну у меня проблема с ногами .2 раза в день мне надо ноги держать в растворе с морской солью.Потом смешивать три мази и мазать ноги .А врачам жопа .Это звонить будут день и ночь .Врач конечно же телефон отключит.Более того а когда он на работе ,на приеме ,тоже не сильно будет отвечать.Выбросить симку и купить другую.А хроники будут сидеть днями у врача .Слобожанский писал(а): ↑Март 31, 2023, 7:55 pmВот и я о том же.Свідомий писал(а): ↑Март 31, 2023, 7:30 pmНарод гребет то что и без рецепта будет .Никто ничего не понимает как и что будет .А я простоял в очереди и все что смог купить так пачку морской соли )))Более того а как переселенцам ,беженцам .У большинства нет семейных врачей .Слобожанский писал(а): ↑Март 31, 2023, 6:44 pm Угу. Жена тоже сходила, купила от давления на 3 месяца
Вообще вопросов куча пока, лично у меня. Мне что, каждый месяц переться к врачу за рецептом?! Пишут, можно будет в электронном виде - тоже непонятно, как оно будет
Вообще логика убивает. Пластинку анальгина можно, две - нет. Упаковку не помню чего в расфасовке 50 шт. можно, 100 - нет, спирт 100 мл по рецепту, меньше - без
Уряд увімкнув заднюю
Відповідно до Постанови Кабміну від 7 травня 2022 р. № 542 на період дії воєнного стану відпуск рецептурних лікарських засобів (крім наркотичних та сильнодіючих) може здійснюватися БЕЗ РЕЦЕПТА лікаря за умови надання пацієнтам працівниками аптек та їх структурних підрозділів під час відпуску таких лікарських засобів роз’яснення щодо необхідності їх застосування згідно із зазначеною інструкцією.
Відповідно до Постанови Кабміну від 7 травня 2022 р. № 542 на період дії воєнного стану відпуск рецептурних лікарських засобів (крім наркотичних та сильнодіючих) може здійснюватися БЕЗ РЕЦЕПТА лікаря за умови надання пацієнтам працівниками аптек та їх структурних підрозділів під час відпуску таких лікарських засобів роз’яснення щодо необхідності їх застосування згідно із зазначеною інструкцією.
В Украине не выписывают рецепты с repeat?Слобожанский писал(а): ↑Март 31, 2023, 7:55 pmВот и я о том же.Свідомий писал(а): ↑Март 31, 2023, 7:30 pmНарод гребет то что и без рецепта будет .Никто ничего не понимает как и что будет .А я простоял в очереди и все что смог купить так пачку морской соли )))Более того а как переселенцам ,беженцам .У большинства нет семейных врачей .Слобожанский писал(а): ↑Март 31, 2023, 6:44 pm Угу. Жена тоже сходила, купила от давления на 3 месяца
Не знаю, как точно сформулировать repeat (то есть повтор), но это рецепт на препарат на несколько "закупок", то есть в один меsяц можно купить столько то единиц (например, таблеток или тюбиков мази) препарата, на следующий месяц - еще столько же, и пишут, с какого дня можно прийти в аптеку купить опяtь (а если нужно раньше, то пишут, что посоветуйтесь с фармацевтом).
Если этого не делают, то это очень-очень плохо.
"Пластинку анальгина можно, две - нет."
Сдается мне, что сейчас во всем мире страшный дефицит лекарств.
Бургер из кузнечиков - это не только борьба с климатом, но также белки, витамины и микроэлементы!
- Слобожанский
- Контактная информация:
Трудно сказать, я с этим ещё не сталкивалсяЦуцик писал(а): ↑Апрель 2, 2023, 1:29 pmВ Украине не выписывают рецепты с repeat?Слобожанский писал(а): ↑Март 31, 2023, 7:55 pmВот и я о том же.Свідомий писал(а): ↑Март 31, 2023, 7:30 pmНарод гребет то что и без рецепта будет .Никто ничего не понимает как и что будет .А я простоял в очереди и все что смог купить так пачку морской соли )))Более того а как переселенцам ,беженцам .У большинства нет семейных врачей .Слобожанский писал(а): ↑Март 31, 2023, 6:44 pm Угу. Жена тоже сходила, купила от давления на 3 месяца
Не знаю, как точно сформулировать repeat (то есть повтор), но это рецепт на препарат на несколько "закупок", то есть в один меsяц можно купить столько то единиц (например, таблеток или тюбиков мази) препарата, на следующий месяц - еще столько же, и пишут, с какого дня можно прийти в аптеку купить опяtь (а если нужно раньше, то пишут, что посоветуйтесь с фармацевтом).
Если этого не делают, то это очень-очень плохо.
"Пластинку анальгина можно, две - нет."
Сдается мне, что сейчас во всем мире страшный дефицит лекарств.
Не знаю даже к какой зоне меня отнесут
Для хроников есть рецепт долгоиграющий .На рецепте ставят штамп для довготривалого використання .
Тогда нормально, у нас так же.
Бургер из кузнечиков - это не только борьба с климатом, но также белки, витамины и микроэлементы!